Het is niet ongewoon dat werknemers denken dat promotie een initiatief is van de werkgever. Maar dit is niet het geval! Het is belangrijk om openlijk aan de werkgever te communiceren dat er interesse is om in beeld te blijven bij de werkgever op personeelsgebied. Passief afwachten, met de heimelijke hoop op promotie, is dus niet bevorderlijk, maar te opdringerig zijn ook niet.
Naast professionele vaardigheden, die belangrijk zijn, spelen sociale vaardigheden steeds vaker een doorslaggevende rol bij promotie. Daarom is het belangrijk om open en communicatief te zijn met werknemers om in het algemeen een goede indruk te maken. Dit betekent ook dat je een goede verstandhouding moet hebben met verschillende afdelingen op het werk om je kansen te vergroten.
Afhankelijk van de structuur van het bedrijf kan een promotie snel gaan, maar in het ergste geval kan het lang duren. Dit hoeft echter geen afbreuk te doen aan je doelen, want de arbeidsmarkt biedt veel mogelijkheden om naar andere carrièremogelijkheden te kijken. Daarom kan een verandering van baan zinvoller zijn en financieel voordeliger uitpakken.
Een promotie vereist gespecialiseerde kennis en daarom is het onvermijdelijk om bijgeschoold te worden. Dit kan via interne opleidingen of extern. In het beste geval laat het een blijvende indruk achter bij de werkgever en vergroot het de kans op succes voor een promotie. Vakkennis is immers gewild en verhoogt iemands aanzien in het bedrijf.
Professioneel succes wordt geassocieerd met positieve aspecten, maar er zijn ook een aantal nadelen die niet mogen worden genegeerd. Waren er veel vrienden in het bedrijf die vriendelijk en openhartig tegen je waren? Dit kan snel omslaan in het tegenovergestelde, want als gepromoveerde baas kunnen afgunst en competitief denken gestimuleerd worden. De relatie zal merkbaar veranderen en het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn voordat je hoger op de carrièreladder komt. Daarnaast moet de extra werkdruk niet onderschat worden, want meer salaris staat gelijk aan meer verantwoordelijkheid en werk. Als nieuwe baas zijn er bepaalde dingen die je in gedachten moet houden om een positieve indruk te maken op je werknemers. Het begint al met de non-verbale communicatie, of met de lichaamstaal. Als baas is het in de moderne tijd niet nodig om strengheid uit te stralen, zoals door gevouwen armen en dergelijke. Een normale en ontspannen lichaamshouding straalt openheid en waardering uit en verbetert de werksfeer. Daarnaast is het voorbeeldig om als manager voor je eigen fouten uit te komen in plaats van perfectie te veinzen. In het ergste geval wekt dit een arrogante indruk bij werknemers. Het zal bovendien de druk wegnemen om als baas altijd alles goed te moeten doen. De balans tussen kritiek en lof is cruciaal voor een evenwichtige sociale interactie met werknemers. Te veel kritiek heeft een negatief effect op de werkprestaties, terwijl te veel lof hetzelfde effect kan hebben. Het is doorgaans beter om meer nadruk te leggen op lof dan op onevenredig veel kritiek. Het geeft werknemers het gevoel dat ze gewaardeerd worden, waardoor ze graag naar het werk komen. Er kunnen veel voormalige vrienden onder collega's zijn die nu in een andere machtsverhouding tot jou staan. Het is goed om een relatie met vrienden te blijven onderhouden, maar tijdens werktijd moet professionaliteit in acht worden genomen. Dit betekent dat vrienden in geen geval vaker geprezen mogen worden. Daarnaast is het van fundamenteel belang om te luisteren naar suggesties en voorstellen voor verbetering van werknemers en deze serieus te nemen. Anders ontstaat er ontevredenheid binnen het bedrijf. Daarom is het belangrijk om als baas niet alleen te vertrouwen op starre processen, maar ook veranderingen toe te staan. Natuurlijk kunnen niet alle verbeteringsvoorstellen worden uitgevoerd, maar het getuigt van waardering en respect als er op zijn minst rekening mee wordt gehouden.
Hoe je promotie krijgt van je baas: Van collega naar meerdere-
Vooral als je een relatief open vak hebt gestudeerd of een bijzonder veelzijdig beroep…
Iedereen die een leidinggevende functie bekleedt, krijgt te maken met veel uitdagingen. Hier vind…