De keuze voor de juiste sector is natuurlijk grotendeels gebaseerd op je eigen opleiding. Als je een technische opleiding hebt gevolgd, zul je later zelden in de verkoop terechtkomen. Op dezelfde manier is het onwaarschijnlijk dat een opgeleide verkoopster in de detailhandel in een werkplaats gaat werken. Veel sectoren blijven vaak lange tijd verboden terrein voor carrièreswitchers. Kijk dus goed naar je opleiding. Wat heb je al geleerd? Waar kun je in de praktijk nog nieuwe vaardigheden leren? Het is essentieel om van tevoren te weten waar je pad je kan brengen. Na een eerste analyse van je kennis en vaardigheden moet je een lijst van vijf tot tien beroepen of sectoren opstellen om je opties verder te beperken. Alleen zo kun je uiteindelijk de juiste keuze maken.
Voor de meeste werknemers is het belangrijkste criterium nog steeds: hoeveel kun je verdienen in welke sector? En natuurlijk krijgt het verdienpotentieel terecht zo'n hoge prioriteit. Je wilt immers zoveel mogelijk betaald krijgen voor je werk. Om een overzicht te krijgen van de verschillende salarissen, kun je het beste kijken naar salarisrapporten van brancheverenigingen en adviesbureaus. Deze geven vaak in detail aan hoeveel werknemers verdienen en met hoeveel werkervaring. Vaak is er ook informatie over de inkomensmarge. Je moet vooral letten op het gemiddelde salaris in het vijfde en tiende jaar van een carrière. Hoewel de beginsalarissen soms verrassend laag zijn, is er in veel bedrijfstakken een sterk stijgende trend in de eerste paar jaar. Als deze trend zich voortzet tot in het tiende jaar van je carrière, kun je zelfs na lange tijd nog regelmatige promoties en salarisverhogingen verwachten. In de betreffende bedrijfstakken staan dus alle deuren open voor een bijzonder steil carrièrepad.
Maar het gaat natuurlijk niet altijd alleen maar om het geld. Wat is het waard om 100.000 euro per jaar te verdienen als je er dag en nacht voor moet werken? Daarom wordt het criterium "evenwicht tussen werk en privéleven" steeds belangrijker voor veel werknemers. Hier hangt alles af van je persoonlijke ideeën. Misschien wil je de eerste jaren echt van start gaan en daarna een versnelling lager schakelen. In dat geval is het de moeite waard om de relatie tussen werktijd en vrije tijd voorlopig grotendeels buiten beschouwing te laten. Maar als je al diep in de gezinsplanning zit, is het raadzaam om vooral te letten op flexibele werktijden en een relatief laag aantal uren per week. Anders zal het steile carrièrepad snel omslaan in een kwellende burn-out.
Hoe je promotie krijgt van je baas: Van collega naar meerdere-
Vooral als je een relatief open vak hebt gestudeerd of een bijzonder veelzijdig beroep…
Iedereen die een leidinggevende functie bekleedt, krijgt te maken met veel uitdagingen. Hier vind…