Voordat je begint, moet je duidelijk zijn voor wie je je ondernemingsplan opstelt. Er zijn immers veel potentiële lezers die je plan te zien krijgen. Onderschat daarom het belang van de geadresseerde niet. De individuele criteria kunnen aanzienlijk verschillen: Afhankelijk van of je het ondernemingsplan voor je verhuurder schrijft of er financiering mee wilt aanvragen. Hier kunnen de volgende geadresseerden in het geding komen:
Afhankelijk van het doel moet je ondernemingsplan worden opgesteld volgens specifieke vereisten. Want ook al is het resultaat aantrekkelijk voor kredietinstellingen, het kan goed zijn dat je niet het verhoopte effect bereikt bij bijvoorbeeld het federaal tewerkstellingsagentschap.
Niet alleen de vraag van de geadresseerde is belangrijk, maar ook de vorm van je ondernemingsplan speelt een doorslaggevende rol. Hier is er bijvoorbeeld de klassieke variant. De inhoud wordt verdeeld in verschillende hoofdstukken. Dit kan resulteren in meer dan tien hoofdstukken. En dan is er het zogenaamde canvas ondernemingsplan, waarvan de vorm gebaseerd is op één groot vel papier om de kijker zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden. En dan is er nog een derde vorm. Deze is handig als je een lening wilt aanvragen bij je kredietinstelling. Dit aanvraagformulier wordt door veel banken en kredietverstrekkers zeer gewaardeerd, omdat de kans groot is dat alle belangrijke feiten zijn gecommuniceerd. Je kunt het beste met je adviseur bespreken welk formulier het meest geschikt is voor jouw ondernemingsplan.
Je moet je ervan bewust zijn dat het ondernemingsplan een belangrijk document is, dus een duidelijke structuur is essentieel. Je moet van tevoren met je adviseur bespreken hoe het document gestructureerd moet worden en welke omvang geschikt is. Het is ook heel belangrijk dat je plan volledig is uitgewerkt. Als er iets ontbreekt, loop je het risico dat het wordt afgewezen. Ongeacht de geadresseerde, banken, investeerders, verhuurders en het arbeidsbureau kijken allemaal naar volledigheid. Zoek daarom precies uit wanneer je ondernemingsplan echt geen hiaten meer heeft.
Zodra je alle essentiële overwegingen hebt gemaakt, kun je beginnen. Verdeel je ondernemingsplan in drie delen:
Zoals je in de lijst kunt zien, bouwen de secties op elkaar voort. Idealiter beantwoorden ze alle vragen die kunnen rijzen rond je bedrijfsidee.
As you can see from the list, the sections build on each other. Ideally, they answer all questions that might arise around your business idea.
In het eerste deel presenteer je belangrijke cijfers. Aangezien je winst wilt maken met je bedrijf, zijn vooral de “kale cijfers” belangrijk. Als je berekeningen niet overtuigend zijn, is dat natuurlijk problematisch. Het eerste deel van je ondernemingsplan is daarom erg belangrijk. Hierin toon je het businessmodel aan je geadresseerden. Dit doe je met behulp van tabellen. Afhankelijk van het soort bedrijf en de grootte ervan, moeten er 12 tot 20 tabellen in het ondernemingsplan staan. In het tweede deel licht je je ondernemingsplan toe in woorden en in de bijlage lever je bewijs van je geschiktheid.
Zoals zoveel voorbeelden uit het verleden helaas hebben laten zien, is het opzetten van…
Voordat je je bedrijf start, moet je in detail berekenen hoeveel kapitaal je nodig…
Denk je er bij het schrijven van je ondernemingsplan aan om een standaard ondernemingsplan…